Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Segítőkutyák

Mostanában egyre többször hallunk, olvasunk, láthatunk az állatterápiáról, az állatasszisztált terápiáról, illetve a segítő kutyákról. A fogalmak sokszor összekeverednek, az ismeretek hiányossága miatt.

Kik valójában a segítő kutyák? – Tisztázzuk a fogalmakat, hiszen ezek az állatok minden esetben nagy megbecsülést érdemelnek azért a munkáért, amit emberek megsegítéséért végeznek.

Amerikában, de már több Európai országban létezik, a “lelki támogató állat” (Emotional Support Animal – ESA). Olyan regisztrált háziállat (mely lehet kutya, macska), amely kísérheti gazdáját bizonyos közlekedési eszközökön, például repülőn, ha az adott légitársaság engedélyezi. Az ilyen jellegű háziállat és gazdája nem kell, hogy bármilyen képzést kapjon, vagy vizsgát tegyen, csak egy weboldalon kell regisztrálni. A „lelki támogatók” nem tartoznak a hivatásos segítő kutyák közé.

Ezzel szemben a hivatalos segítő kutyák egészen más kategóriát képeznek.

Magyarországon a segítő kutyák alkalmazása államilag szabályozott keretek között folyik. Meghatározzák, hogy milyen vizsga követelményeket kell a kutyának és a gazdának teljesítenie ahhoz, hogy hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya legyen, valamint azt is, hogy a segítő kutya-gazda páros mire jogosult. A segítő kutyák (a terápiás kutyák kivételével) jogosultak olyan helyekre is bejutni, ahová kutyát amúgy nem engednek be (pl. bevásárlóközpont, étterem, játszótér, mozi, színház stb.), illetve tömegközlekedési eszközön szájkosár nélkül utazhat az összes hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező segítő kutya.

Hazánkban 6 féle segítő kutya típus létezik:

  • · hallássérült-segítő
  • · mozgássérült-segítő
  • · személyi segítő
  • · rohamjelző
  • · vakvezető
  • · terápiás kutya

Nagyon fontos, hogy a segítőkutyának nyugodtan kell tudnia viselkedni forgalmas helyeken, viselkedésével nem zavarhatja meg a társadalom többi tagját, miközben a gazdájának segítséget nyújt. A gazdának minden körülmények között tudnia kell kontrollálnia a kutyáját, a kutya agresszív viselkedést nem mutathat. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy a segítőkutyák komoly felelős munkát végeznek gazdáik mellett, mely a kutya részéről nagy koncentrációt igényel, ezért fokozottan kiemelnénk, hogy a kutya figyelmét elvonni pl. simogatással (különösen kérdezés nélkül), bármilyen hangadással (pl. cuppogás, fütyülés, sziszegés) mindenképpen kerülendő, az munkáját megzavarja és nagymértékben nehezíti. Tehát a segítőkutya viselkedésével másokat nem zavarhat, de a társadalomtól is elvárt viselkedés, hogy segítsék azzal a kutya munkáját, hogy feleslegesen ne vonják el a kutya figyelmét.

Egy segítőkutya képzése 1,5-2 éves időtartamot jelent, amikor a kölyökkutyából egy segítő társat nevelünk, és nagyon fontos, hogy a vizsgát követően is nyomon követik a kiképző szervezetek a páros munkáját.

Minden segítőkutya és gazda páros sorszámozott és fényképes tanúsítvánnyal (igazolvánnyal) rendelkezik, amely ellenőrizhető: www.matesze.hu/tanusitvany.html.

A terápiás kutyákról ejtsünk néhány szót külön is.

A terápiás kutya gazdájával együtt dolgozik, ketten látogatnak el csoportokhoz és segítenek a fejlesztő foglalkozások kivitelezésében. A kutya felvezetője szorosan együttműködik a csoport (gyógy)pedagógusával, így valósítják meg a hatékonyabb fejlesztést. A kutyás terápiának két ága van, a látogatások illetve a fejlesztő terápiás foglalkozások. Előbbinél a kutya meglátogatja a csoportot, de célzott feladata nincs. Utóbbinál a kutya aktívan részt vesz a foglalkozáson, különféle feladatokat hajtva végre.

A terápiás kutyák alkalmazása nagyon sokrétű, a mozgásfejlesztésen át az olvasás-tanulás minden területen tud egy jól képzett kutya segíteni, valamint a célcsoportok is változatosak, a korai fejlesztéstől a pszichiátriai betegek kezelésén át az idősek otthonáig bárhol bevethető egy terápiás kutya. A kétlépcsős vizsgán a kutya és gazdája bizonyítja, hogy a gazda képes a kutyát ingergazdag környezetben is kontrollálni valamint, hogy a kutya semmilyen váratlan helyzetre nem reagál agresszívan.

Írta: Jánosi Mónika - Fejlesztő Palota