Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mielőtt belevágnánk… (1.rész)

...a kutyatartásba.

Az állattartás nagy felelősség, ezért nem árt előtte alaposan végiggondolni, hogy valóban gondoskodni tudunk-e majd róla egész életében.
Néhány fontosabb dolog, amit mindenképpen vegyünk figyelembe:
Csak azért ne legyen kutyánk, mert a gyerek szeretne. A gyereknek semmilyen háziállatot ne vegyünk, mert nem fog tudni és valljuk be, egy idő után nem is akar majd gondoskodni róla/foglalkozni vele. Az állat ugyanúgy szenved, ha nem kap megfelelő odafigyelést. Egy gyerek nem fog tudni napi szinten, hosszú éveken át gondoskodni róla, hiszen az ő élete is hatalmas változásokon megy keresztül ez alatt a kb 12-15 év alatt (szinte napról napra)… (iskola, fakultatív programok, különórák, költözés, első munkahely) Természetesen senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy kutyát vállaljon, ha gyereke van. Épp ellenkezőleg! Egy kutya vagy macska közelsége nagyon jót tud tenni. Terápiás hatása van. Egyszerűen csak vegyük figyelembe, hogy a kutya - ha már közhelynek is hangzik - nem játékszer!
"Azok a gyerkőcök, akik barátságot kötnek egy négylábúval, később környezetükre sem lesznek kártékonyak - nem fognak rombolni, pusztítani. A növényekre is jobban odafigyelnek és embertársaikkal is könnyebben alakítanak majd ki jó viszonyt. "
Ha albérletben lakunk, gondoljuk át, hogy képesek leszünk-e találni megfelelő helyet, ha a tulajdonos úgy dönt, menni kell. Ne vállaljunk úgy kutyát, ha ilyen esetben nem tudunk mit kezdeni vele, vagy gondoskodjunk róla, hogy el tudjuk helyezni egy panzióban akár hosszabb távon is, amíg nem találunk másik otthont. Rengeteg kutya találja magát egyik napról a másikra egy menhelyen, vagy az utcán, mert a gazdinak megváltoztak a körülményei. Nem változhat meg úgy az életünk, hogy az állatot, amiért felelősséget vállaltunk, kidobjuk, lepasszoljuk. Ők nem tárgyak. Egész életükre felelősséget kell vállalnunk értük. Gondoljunk csak a gyerekekre, hogy nézne ki a Világ, ha a szülők bármilyen nehézséggel kell szembe nézniük, kiraknák az utcára a csemetéjüket… Persze, tudom… ne hasonlítsunk egy gyereket egy kutyához! Teljesen jogos! Míg egy gyerek 7-8 évesen, ha arról van szó, el tudja látni magát, addig egy kutya a dolgát sem tudja elvégezni egyedül legyen akárhány éves, ha be van zárva egy 60 nm-s lakásba. Vagyis de, nyilván… Na jó, ebbe inkább ne menjünk bele!
És ahogy a gyereknevelésben, úgy a kutyák oktatásában is a legfontosabb a következetesség!
Külföldre költözéskor sem az a megoldás, hogy megszabadulunk a kutyánktól. A megfelelő papírokkal (http://www.maok.hu/allatutlevel) gyakorlatilag akárhová magunkkal vihetjük kedvencünket, ne dobjuk el őt csak azért, mert ez így talán egyszerűbb. Kicsit mindenképpen járjunk utána, és ha átmenetileg mégsem tudnánk magunkkal vinni, ne sajnáljuk a pénzt arra, hogy jó helyre kerüljön azon időre, amíg megteremtjük a szükséges feltételeket az új életünkben számára.
folyt. köv.
DCsTv
Tartalomhoz tartozó címkék: kutya