Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyaiskola - melyiket és miért?

Ha már kiválasztottad a kis társadat, egy pár hét összecsiszolódás után máris belevághattok a közös kalandba - iratkozzatok be egy kutyaiskolába! Ne várjatok vele addig, amíg nem tudjátok kezelni, amikor már problémás lesz.
FONTOS: az iskolaválasztásnál ne a távolság döntsön!
Ha fajtatiszta ebet választottatok valami céllal, pl. agility, vagy mert szeretnétek kipróbálni magatokat egy versenyen, akkor olyan iskolát kell választanotok, ahol ez a munka elérhető. Viszont ha örökbe fogadtatok, akkor érdemesebb olyan sulit választani, ahol a legnagyobb hangsúly a szocializáción és a kapcsolat építésen van.
Első lépések: gyűjtsetek információt azokról a kutyasulikról ahová eljárnátok. Ne egyet nézzetek meg, mindenképpen többet. Szánjátok rá az időt, mert egy rosszul megválasztott iskola rengeteg problémát hoz majd magával. Főleg a bull típusú és keverékei, a molosserek, a nagytestű juhászok, malinoisek esetében borzasztó fontos, valamint a problémás kutyusoknál. Menjetek el egy órára, nézzétek meg, ha kutyát visztek magatokkal teszteljétek a hozzáállást.

Attól még, hogy a fentebb felsorolt kutyusod van, léteznek olyan iskolák ahol megfelelő képzést kaphat, ne vigyétek olyan helyre, ahol csak különórán, vagy szájkosárban hajlandóak csoportos képzésre beengedni a 4 hónapos kiskutyádat. Persze az megint más, ha már problémás, akkor oké a kosár, de sajnos akadnak helyek, ahol a kutya fajtája miatt már alapból előítéletesek, pedig a megfelelő oktatással és következetességgel az ezekre a fajtákra jellemző nehezebb tulajdonságok normalizálhatók, és a már meglévő rossz berögződések is csiszolhatók.
Ne vidd olyan helyre ahol bántani akarják, mert szerintük “ennek a fajtának ez kell”.
Sok iskola bevezette az ovit a kezdő kutyáknak. Attól nem nevelődik, ha be van rakva egy futtatóba játszani, ilyen helyre ne menjetek. Értékes időt veszítetek vele. A kutyák képzését már 4 hónapos kortól el lehet kezdeni, és bizony egy idősebb kutyus is tanítható még, persze sokkal nehezebben, és nem annyi mindenre.
Csak semmi kutyasuttogás. Ezek a módszerek csak show elemek, ne dőljetek be a tévének. Ha jó kutyát szeretnél, sok munkát kell belefektetned, nem elég bökdösni a nyakát.
N. O.
Tartalomhoz tartozó címkék: kutya kutyaiskola