Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya vásárlás vs. örökbefogadás (2. rész)

Fajtatiszta kutyát csak és kizárólag tenyésztőtől vásárolj!
Hogy miért?
A szaporítók borzasztó körülmények között “gyártják” a kutyákat, a szülőket a végsőkig kizsákmányolják, aztán vagy bevágják egy menhelyre, vagy kirakják az utcára, ha már nem hoznak hasznot. Az is szaporító, aki a saját kutyájával teszi ezt otthon, hogy legyen egy kis plusz pénze. Vagy az, aki csak azért fedezteti kedvencét, mert hát olyan szép, ezt tovább kell örökíteni... vagy hát egyszer had szüljön, kell az neki... És attól, hogy esetleg mindkettő vagy az egyik törzskönyves, szép és egészséges, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy az utódok is azok lesznek... Ezeknél nincs egészségügyi szűrés, bármikor kijöhet valami betegség, mert a legtöbb esetben már a felmenők is szaporítóktól származnak! Itt szokott felmerülni, hogy a mixeknél akkor ez miért nincs mondogatva? Azért, mert kétesélyes. Az utcai kóbor ösztönből az erősebbet választja, nem pedig irányítottan pakolják rá a félvak yorkit. Sok esetben a keverékek ezért egészségesebbek egy szapis kutyánál, persze kivételek mindenhol akadnak. A tenyésztők nem adják olcsón a kutyákat, viszont életre szóló garanciát kapsz az örökletes betegségekre, és láthatod a felmenőket is. Egy tenyésztő mindent megad a kiskutyának, prémium tápot, orvosi ellátást, jó körülményeket, így biztosan problémamentes kutyust kapsz a pénzedért. A kutya azért drága, mert mindennek költsége van, ők nem nyerészkednek ezen annyit mint sokan gondolják. Sőt! Vannak akik szerelemből csinálják az adott fajta miatt, és mire eladja a kiskutyákat épphogy nullára jön ki. Ahhoz, hogy egy kutyát törzskönyvezni lehessen, a szülőknek is rendelkezni kell a megfelelő eredményekkel. (Kiállítás, munkavizsga, tenyészszemle, orvosi alkalmasság
De hogy is lehet igazi tenyésztőt találni? Manapság sajnos egy okj-s tanfolyam is elegendő ehhez a címhez, és máris legális a szaporítás.
Egy igazi tenyésztő nem hirdet a jófogáson. Saját weboldallal rendelkezik, ahol bemutatja a kutyáit, a felmenőket, nyomon követhetők a babák. Nem adja a kiskutyát 10 hetes kora előtt, hisz akkor idő előtt választaná el. Nehezebb fajtáknál nem adja oda bárkinek a kutyát, igyekszik felmérni, hogy alkalmas-e a vevő. Ha tenyésztőtől vásárolsz, később bármikor hívhatod az esetleges kérdéseiddel, legyen az egészségügyi, vagy viselkedéssel kapcsolatos. Sőt, egy jó tenyésztő nem engedi, hogy az általa eladott kutya menhelyen végezze. Érdemes a neten keresgélni, utána kérdezni vásárlás előtt, milyen véleménye van a többi vásárlónak. Nem egyből az elsőhöz menni, esetleg kiállításon vagy tenyészszemlén is lehet nézelődni. Egyébként ők is ragaszkodni szoktak egy vásárlás előtti látogatáshoz, ami mindkét félnek jó, hisz te láthatod a körülményeket, ő pedig felméri, hogy alkalmas vagy-e az adott fajta tartásához.
N. O.