Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya vásárlás vs. örökbefogadás (1. rész)

Lássuk először a menhelyes kutyákat. Nagyon dicséretes dolog megmenteni egy állatot. Semmivel sem kevesebbek ők, mint fajtatiszta társaik - kölyöktől a felnőttig mindenféle-fajta bekerül sajnos a rendszerbe. Nagyon hűséges kutyákká válnak ők, ha rájuk talál a gazdi. Ezeknél a kutyusoknál nagyon fontos a kapcsolatépítés, hiszen újra kell építeni a bizalmukat. Ha az örökbefogadás mellett teszed le a voksod, akkor érdemes több helyen körbenézned - fajtamentés, állatvédők, menhelyek.
Nehéz eldönteni, hogy honnan is fogadjunk örökbe, hiszen többféle szervezet van…
  • vannak helyek, ahol nem nézik, hogy hova adják a kutyát, csak vigyék. Nem ismerik a gazdi körülményeit, élethelyzetét… bemegy a menhelyre, kiválasztja, tetszik és már viheti is. Nem érdekli őket, hogy hol laksz, milyen körülmények között, lesz-e pénzed fenntartani az új jövevényt, nem fog-e kiszökni az udvarodról, lesz-e időd foglalkozni vele a munkád és egyéb elfoglaltságaid mellett, tervezed-e a kutyaiskolát vele vagy sem…
  • aztán olyan is akad sajnos, ahol csak azt nézik, hogy mennyire vagy “pénzes”. Ha jómódú vagy, már viheted is. Ezt sosem értettem… azért, mert sok pénzem van, automatikusan vonja maga után a tényt, hogy felelősen fogok tudni gondoskodni egy kutyáról élete végéig?
  • illetve van az a csoport, ahol alapos szűrőn megy keresztül a gazdi, mielőtt eldől, hogy megkaphatja-e a kiválasztott kutyát vagy sem
Én személy szerint az utóbbit preferálom (mily meglepő), így vegyük őket egy kicsit górcső alá.
Az első lépés (ha már megvan a kis kiszemeltünk) általában egy részletes bemutatkozó levél, melyben ilyen dolgokra kíváncsiak:
Hol laksz, kivel laksz? Kertes ház vagy lakás, albérlet, esetleg saját tulajdon? Hány éves vagy? Mivel foglalkozol? Volt már kutyusod korábban is? Esetleg most is van? Van más állatod? Hogy néz ki egy napod? Ha elutazol, a kutya is utazhatna veled vagy hogy oldanád meg az elhelyezését, amíg te távol vagy? És egy szerintem nagyon lényeges pont: a kutyaiskola. Akarsz járni majd vele? Nem? Ha nem, miért nem? (Megsúgom, hogy vannak iskolák, ahol kedvezményt kapsz a tanfolyam árából is, ha örökbefogadott kutyád van.)
Ha ezen a “vizsgán” átmentél, akkor jöhet a személyes találkozó, ahol eldől, hogy face to face is szimpatikusak vagytok-e egymásnak, illetve ami a legfontosabb, hogy mit szól hozzád az eb.
Ha ezt az akadályt is hiba nélkül teljesítettétek és szerelem van, akkor előfordulhat az is, hogy megkukkantják az örökbeadók, hogy hol laksz, milyen körülmények között. Aztán, ha minden klappol és boldogság van, akkor megbeszélitek, mikor tud beköltözni hozzád az új barátod, hogy kipróbáljátok, milyen is az együttélés. Ezt általában 2 héttől 1 hónapig terjedő próbaidő követ.
Nagyon sok ideiglenes befogadó van egyébként, akiknél kutya van. Én személy szerint azért tartom jobb ötletnek tőlük befogadni kutyát, mert ők azért a náluk töltött 1-2 hónap alatt megismerik az eb jó és rossz tulajdonságait, szocializálják - másik kutya, macska, gyerek, kutyaiskola (ez ideiglenes befogadója válogatja), tehát ő már tudni fogja, hogy illik-e hozzád a kiválasztott kutya, vagy sem. Nem pedig egy ketrec mögül fogadsz örökbe (ennek leginkább felnőtt kutyák esetében van jelentősége) - itt azért valljuk be nagy a rizikófaktor, hiszen senki nem tudhatja biztosan, hogy egy hónapokig kennelben tartott kutya miképp fog viselkedni miután végre kiszabadult. Sajnos ilyenkor van az, hogy 1-2 találkozás után hazaviszi a család a kutyát, majd pár nap, pár hét múlva visszaadják azzal az indokkal, hogy hát ők nem erre gondoltak, teljesen más a kutya, mint ahogy az első találkozáskor viselkedett. Nem tudják kezelni, stbstb.
Továbbá szerintem az is a ideiglenes befogadóktól való örökbefogadás mellett szól, hogy ha ilyen helyről viszik el a kutyust, akkor új helyet teremtenek vele egy másik, még menhelyen, rács mögött lévő kutyának. És ahogy az előbb már leírtam, így nagyobb eséllyel találnak neki is megfelelő, hozzáillő családot.
Hamarosan folytatjuk - mikor és honnan vásároljuk fajtatiszta kutyát?